Messer Máté

Messer Máté

Főszerkesztő

A B3-vitamin, másnéven niacin a többi B-vitaminhoz hasonlóan szükséges az anyagcsere megfelelő működéséhez. Két fontos anyag, ún. koenzim keletkezik belőle, az NAD és NADP, amelyek számos energiatermelő folyamat nélkülözhetetlen elemei. A NAD több mint 400 enzim működéséhez szükséges, míg az NADP a koleszterin és a zsírsavak előállítását, valamint a sejtek antioxidáns funkcióit segíti elő. (1) 

A B3-vitamin hiánybetegsége a pellagra, aminek tünetei a bőrgyulladás, a hasmenés és a demencia, de súlyos esetben akár halálhoz is vezethet. Szerencsére ez manapság nagyon ritka, mivel a niacin a legtöbb ételben megtalálható, egy vegyes étrend pedig szinte biztosan eleget tartalmaz belőle. Ha esetleg mégsem, akkor elegendő fehérjebevitel mellett képesek vagyunk B3-vitamint előállítani, így a hiánya legfőképpen olyan fejlődő országokra korlátozódik, ahol az emberek fő tápláléka a kukorica, és általában nem jutnak másféle élelmiszerhez. (2) 

A B3-vitamin fajtái 

A B3-vitamin niacinamid, niacin, illetve ritkán niacinamid-ribozidként fordul elő a természetes ételeinkben. Jelen van többek között a húsokban, a tojásban, különböző tejtermékekben, a teljes gabonákban és a burgonyában. A B3-vitamin étrend-kiegészítőkben is megtalálható, multivitaminokban, B-komplex készítményekben, vagy külön B3-vitaminként, amelyek általában szintén niacint, vagy niacinamidot tartalmaznak.  

A B3-nak van egy mesterséges változata is, az inozitol-hexanikotinát, amit koleszterincsökkentő gyógyszerként próbáltak forgalomba hozni, de mint kiderült, nem túl hatásos; csak 70%-ban szívódik fel és nagyon lassan bomlik le. Ennek köszönhetően a niacin szintjét is nagyon lassan emeli a vérben, ellentétben a természetes formákkal, amelyek 100%-ban felszívódnak és koncentrációjuk rendkívül gyorsan emelkedik a vérben, majd gyorsan le is csökkennek. Mivel nem tudni, hogy hosszútávon milyen hatásai lehetnek a folyamatosan magas niacin-szintnek, így érdemes elkerülni ezt a formát. (3) 

A B3-vitamint különösebb odafigyelés nélkül, megfelelő mennyiségben tudjuk biztosítani egy vegyes étrend által, azonban a folyamatos, nagy mennyiségű fogyasztása elképzelhető, hogy hosszútávon negatív hatással járhat. Emiatt a B3-vitamint csak azoknak érdemes pótolni, akik olyan speciális étrendet követnek, amik nem tartalmaznak állati termékeket, vagy egyéb B3-vitaminban gazdag forrásokat. (4) 

A nagy dózisú B3-vitamin terápiás hatásai 

Érdemes az elején leszögezni, hogy ezek a hatások csak hatalmas dózisokban érvényesülnek, amikor a B3-vitamint speciális problémákra, gyógyszerként alkalmazzák. Míg a javasolt napi B3-bevitel 15-20 mg körül mozog, addig a terápiásan alkalmazott dózisok gyakran elérik, vagy meg is haladják a napi 1000 mg-ot. Habár a B3-vitamint a szervezetünk gyorsan kiüríti, a folyamatos, magas bevitelének lehetnek ismert, és feltételezhető negatív hatásai is. Néhány esetben a hatalmas dózisú niacin-pótlás szervi elégtelenséghez vezetett olyan fiataloknál, akik azt olvasták, hogy a pótlása segítséget nyújthat a drogtesztjüknél. (5) 

A nagy dózisú niacin-pótlás gyakori mellékhatása a niacin-flush, aminek hatására a bőr pirosassá válik, majd viszkető, égő érzést okoz. Sokan ezért is hagyják abba a niacin pótlását, azonban niacinamid esetén ez a mellékhatás nem tapasztalható.  

A niacin kiegészítését elég sokat vizsgálták szív- és érrendszeri betegségekkel összefüggésben, de ezzel kapcsolatban elég vegyes eredmények születtek: a szívinfarktus és stroke kockázatát sikeresen csökkentette, de a szív-és érrendszer miatt bekövetkező elhalálozások számát azonban nem. (9) Ennek az lehet az oka, hogy az inzulinérzékenységre és a vércukorszintre kifejezetten negatív hatású a nagy dózisú niacin: fokozza az éhomi vércukor- és inzulinszintet, és csökkenti az inzulinérzékenységet. (10) Így érdemes óvatosnak lenni, különösen azoknak, akik már eleve rendelkeznek vércukorproblémákkal.  

A niacin külsőleg alkalmazva, 4-5%-os niacinamidot tartalmazó krém formájában javítja a bőr minőségét és rugalmasságát, valamint egy vizsgálat során hasonló mértékben csökkentette az akné tüneteit, mint egy kutatás idejében alkalmazott gyógyszer. (11) (12)

Összefoglaló 

A B3-vitamin fontos szerepet tölt be az anyagcserénkben, a hiánya pedig igen ritkán fordul elő; a legtöbb természetes ételünkben megtalálható, és általuk könnyedén fedezhető a szükséges napi 16-20 mg körüli bevitel. A nagy dózisú pótlását sok kutatás vizsgálta már, de az alkalmazásával érdemes óvatosnak lenni, mivel hosszútávon a vércukorértékekre és az inzulinérzékenységre is negatív hatással lehet. 

Érdekesség 

A niacin felfedezésekor nikotinsavként hivatkoztak rá, azonban amikor elkezdték hozzáadni az ételekhez különféle bulvárcikkek jelentek meg, amik összefüggésbe hozták a dohányzással. A különféle hivatalos szervek azért nevezték át végül niacinná és niacinamiddá, hogy megelőzzék ezt a kellemetlen problémát, és az emberek ne zavarodjanak össze a vitaminok egészségügyi hatásait illetően.  

 

[A jegyzet borítóképén egy kukorica látható. 100 grammja 1,8 mg B3-vitamint tartalmaz, ami a napi szükséges bevitel tizedéhez elegendő.]

  1. Djadjo S, Bajaj T. Niacin. [Updated 2021 Jun 2]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2021 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK541036/ 

  2. Redzic S, Gupta V. Niacin Deficiency. [Updated 2021 May 24]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2021 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK557728/ 

  3. MacKay D, Hathcock J, Guarneri E. Niacin: chemical forms, bioavailability, and health effects. Nutr Rev. 2012 Jun;70(6):357-66. doi: 10.1111/j.1753-4887.2012.00479.x. PMID: 22646128. 

  4. Hill LJ, Williams AC. Meat Intake and the Dose of Vitamin B3 - Nicotinamide: Cause of the Causes of Disease Transitions, Health Divides, and Health Futures?. Int J Tryptophan Res. 2017;10:1178646917704662. Published 2017 May 3. doi:10.1177/1178646917704662 

  5. Ellsworth MA, Anderson KR, Hall DJ, Freese DK, Lloyd RM. Acute liver failure secondary to niacin toxicity. Case Rep Pediatr. 2014;2014:692530. doi: 10.1155/2014/692530. Epub 2014 Feb 12. PMID: 24711953; PMCID: PMC3965920. 

  6. Kamanna VS, Ganji SH, Kashyap ML. The mechanism and mitigation of niacin-induced flushing. Int J Clin Pract. 2009;63(9):1369-1377. doi:10.1111/j.1742-1241.2009.02099.x 

  7. Zhang LH, Kamanna VS, Ganji SH, Xiong XM, Kashyap ML. Niacin increases HDL biogenesis by enhancing DR4-dependent transcription of ABCA1 and lipidation of apolipoprotein A-I in HepG2 cells. J Lipid Res. 2012 May;53(5):941-950. doi: 10.1194/jlr.M020917. Epub 2012 Mar 1. PMID: 22389325; PMCID: PMC3329393. 

  8. Julius U. Niacin as antidyslipidemic drug. Can J Physiol Pharmacol. 2015 Dec;93(12):1043-54. doi: 10.1139/cjpp-2014-0478. Epub 2015 Apr 28. PMID: 26370906. 

  9. Duggal JK, Singh M, Attri N, Singh PP, Ahmed N, Pahwa S, Molnar J, Singh S, Khosla S, Arora R. Effect of niacin therapy on cardiovascular outcomes in patients with coronary artery disease. J Cardiovasc Pharmacol Ther. 2010 Jun;15(2):158-66. doi: 10.1177/1074248410361337. Epub 2010 Mar 5. PMID: 20208032. 

  10. Koh Y, Bidstrup H, Nichols DL. Niacin increased glucose, insulin, and C-peptide levels in sedentary nondiabetic postmenopausal women. Int J Womens Health. 2014 Oct 23;6:913-20. doi: 10.2147/IJWH.S69908. PMID: 25364276; PMCID: PMC4211901  

  11. Bissett DL, Oblong JE, Berge CA. Niacinamide: A B vitamin that improves aging facial skin appearance. Dermatol Surg. 2005 Jul;31(7 Pt 2):860-5; discussion 865. doi: 10.1111/j.1524-4725.2005.31732. PMID: 16029679. 

  12. Walocko FM, Eber AE, Keri JE, Al-Harbi MA, Nouri K. The role of nicotinamide in acne treatment. Dermatol Ther. 2017 Sep;30(5). doi: 10.1111/dth.12481. Epub 2017 Feb 21. PMID: 28220628. 

Kapcsolódó anyagok: