Messer Máté

Messer Máté

Főszerkesztő

A B6-vitamin egy esszenciális, vízben oldódó vitamin, ami hasonlóan az egyéb B-vitaminokhoz számos anyagcserefolyamathoz szükséges. A B6-vitaminnak komoly szerepe van a fehérjék és a szénhidrátok anyagcseréjében, a sejtosztódásban, és az idegrendszeri funkciók megfelelő működésében. (2) Ezen kívül szükséges a dopamin és szerotonin hormonok létrejöttéhez is, így hiánya súlyosabb esetben akár depressziót is okozhat. (3)  

Sok természetes ételben megtalálható, így egy kiegyensúlyozott étrend követésével ritkán fordul elő a hiánya. Nagy dózisban, terápiás céllal több betegségnél is alkalmaznak B6-vitamint, például a menstruációt megelőző tünetegyüttes kezelésében. (4, 5) A nagy dózisok idővel neuropátiás zavarokat okozhatnak, így a biztonság kedvéért a napi fogyasztását 25 mg-ban érdemes maximalizálni. (6) 

Mennyi B6-vitaminra van szükségünk? 

A szükséges napi bevitelt felnőttek esetében 1,5 - 2 mg között határozták meg, míg a gyerekeknél testsúlyarányosan ennél alacsonyabb mennyiségben. Egy vegyes, természetes ételeken alapuló étrend 10 mg körüli B6-vitamint biztosít, aminek azonban a megfelelő felszívódását számos betegség akadályozhatja. (1) A túladagolás elkerüléséhez 100 mg-ban határozták meg a napi maximális bevitelt, de 25 mg fölött már valójában nincs további pozitív hatása, így ennél többet nem is érdemes pótolni. (1) 

Hogyan hasznosul a szervezetünkben? 

Míg a különböző növényekben a B6-vitaminnak mindegyik fajtája megtalálható, az állati eredetű élelmiszerekben főleg a foszfoészter formáiban van jelen. A felszívódáshoz - a többi B-vitaminhoz hasonlóan - mindegyik formának először is le kell bomlania, hogy hasznosulni tudjon, ami a B6 esetében piridoxint, piridoxált, vagy piridoxamint jelent. Végül a szervezetünkön belül, a sejtjeinkben keletkezik belőlük aktív PNP és PLP koenzim, amik a B6 legtöbb funkciójáért felelnek. (6) 

A B6-vitaminra is igaz, hogy több betegség ronthatja a felszívódását, viszont megfelelő koncentráció esetén passzív transzporttal is képes hasznosulni - ez viszont csak a piridoxin, piridoxál és piridoxamin formák esetében történik meg. (7)  

Miben található a legtöbb?  

Sok étel tartalmaz B6-vitamint, azonban kiemelkedően jó forrásnak számít a csicseriborsó, a lazac, a tonhal, a krumpli és a banán is. (1) A legtöbb zöldség, gyümölcs és gabona elfogadható mennyiséget tartalmaz, az utóbbinál ráadásul a B-vitaminok dúsítása is gyakran előfordul.  

Sok táplálékkiegészítő tartalmaz B6-vitamint: a legtöbb multivitaminban és B-komplexben megtalálható, de különálló termékként, vagy magnéziummal együtt is forgalmazzák. Ezek a B6-vitamint főleg piridoxin formában tartalmazzák, illetve ritkábban PLP-ként. 

Mitől segít megóvni bennünket?  

A B6-vitamin hiánya esetén több kulcsfontosságú hormon előállítása elégtelenné válhat, mint a dopaminé, a szerotoniné vagy a növekedési hormoné. (8, 9) Ezek idővel különféle hangulatváltozásokhoz, vagy súlyosabb esetben akár depresszióhoz is vezethetnek. Egy tanulmány során az alacsony B6-vitamin státusz fokozta a depresszió tüneteit. (3) 

Feltételezhető, hogy a B6-vitamin hiánya fokozott rákkockázattal is járhat. Azoknál a nőknél, akiknek a legmagasabb volt a B6-vitamin-szintjük, jelentősen alacsonyabb mellrákkockázatot figyeltek meg, bár további vizsgálatok magát a B6-kiegészítést nem találták hatásosnak. (10) (11) Vastagbélrák esetén is hasonló eredmény született: egy metaanalízis alapján a legmagasabb B6-vitamin-szinttel rendelkezők körében 50%-kal csökkent a betegség kockázata. (12) 

Több vizsgálat eredményei alapján a B6-vitamin pótlása csökkentheti a premenstruációs szindróma tüneteit, bár legfőképpen azok számára lehet hatásos, akiknek B6-vitamin-hiányuk van. (4, 5) Fontos megjegyezni, hogy ezekben a kutatásokban is hangsúlyozzák a hosszútávon szedett nagyobb dózisok neuropátiát előidéző hatásait, így ne lépjük túl a maximális napi mennyiséget!  

Érdemes még megemlíteni a B6-vitamin homocisztein-szintre gyakorolt hatását: a B6-vitamin hiánya fokozhatja a homocisztein-szintet, ami valószínűleg magyarázattal szolgál arra, hogy az alacsony B6-vitamin-szinttel rendelkezők körében kétszer olyan magas a szív-és érrendszeri megbetegedések kockázata. (13) (14) 

Érdekesség 

A B6-vitamin egyike azon ritka vitaminoknak, aminek a túl magas bevitelével is kell vigyáznunk, hiszen akár maradandó idegrendszeri károkat okozhat, így esetében különösen fontos, hogy ne csak a hiányát előzzük meg, hanem óvakodjunk a túlzott beviteltől. A káros hatásokat napi 100 mg vagy afeletti dózisok esetén sikerült igazolni, de könnyen elképzelhető, hogy ennél kevesebb is problémás. Sok rosszul megalkotott B-komplex készítmény szimplán minden B-vitaminból, így B6-ból is napi 100 mg-ot tartalmazott, szerencsére ez egyre ritkábban fordul elő. 

 

[A jegyzet borítóképén fokhagyma látható. 100 grammja 1,2 mg B6-vitamint tartalmaz, ami a napi ajánlott bevitel kicsivel több mint a feléhez elegendő.]

  1. https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminB6-HealthProfessional/ 

  2. Abosamak NER, Gupta V. Vitamin B6 (Pyridoxine) [Updated 2021 Jul 25]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2021 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK557436/ 

  3. Hvas AM, Juul S, Bech P, Nexø E. Vitamin B6 level is associated with symptoms of depression. Psychother Psychosom. 2004 Nov-Dec;73(6):340-3. doi: 10.1159/000080386. PMID: 15479988. 

  4. Kendall KE, Schnurr PP. The effects of vitamin B6 supplementation on premenstrual symptoms. Obstet Gynecol. 1987 Aug;70(2):145-9. PMID: 3299182. 

  5. Doll H, Brown S, Thurston A, Vessey M. Pyridoxine (vitamin B6) and the premenstrual syndrome: a randomized crossover trial. J R Coll Gen Pract. 1989 Sep;39(326):364-8. PMID: 2558186; PMCID: PMC1711872. 

  6. Hemminger A, Wills BK. Vitamin B6 Toxicity. [Updated 2021 Apr 19]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2021 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK554500/ 

  7. Hadtstein F, Vrolijk M. Vitamin B-6-Induced Neuropathy: Exploring the Mechanisms of Pyridoxine Toxicity. Adv Nutr. 2021;12(5):1911-1929. doi:10.1093/advances/nmab033 

  8. Sharma SK, Dakshinamurti K. Effects of serotonergic agents on plasma prolactin levels in pyridoxine-deficient adult male rats. Neurochem Res. 1994 Jun;19(6):687-92. doi: 10.1007/BF00967707. PMID: 8065526. 

  9. Allen GF, Neergheen V, Oppenheim M, Fitzgerald JC, Footitt E, Hyland K, Clayton PT, Land JM, Heales SJ. Pyridoxal 5'-phosphate deficiency causes a loss of aromatic L-amino acid decarboxylase in patients and human neuroblastoma cells, implications for aromatic L-amino acid decarboxylase and vitamin B(6) deficiency states. J Neurochem. 2010 Jul;114(1):87-96. doi: 10.1111/j.1471-4159.2010.06742.x. Epub 2010 Apr 9. PMID: 20403077. 

  10. Lurie G, Wilkens LR, Shvetsov YB, Ollberding NJ, Franke AA, Henderson BE, Kolonel LN, Goodman MT. Prediagnostic plasma pyridoxal 5'-phosphate (vitamin b6) levels and invasive breast carcinoma risk: the multiethnic cohort. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2012 Nov;21(11):1942-8. doi: 10.1158/1055-9965.EPI-12-0717-T. Epub 2012 Aug 9. PMID: 22879204; PMCID: PMC3493882. 

  11. Corrie PG, Bulusu R, Wilson CB, Armstrong G, Bond S, Hardy R, Lao-Sirieix S, Parashar D, Ahmad A, Daniel F, Hill M, Wilson G, Blesing C, Moody AM, McAdam K, Osborne M. A randomised study evaluating the use of pyridoxine to avoid capecitabine dose modifications. Br J Cancer. 2012 Aug 7;107(4):585-7. doi: 10.1038/bjc.2012.318. Epub 2012 Jul 19. PMID: 22814578; PMCID: PMC3419962. 

  12. Larsson SC, Orsini N, Wolk A. Vitamin B6 and risk of colorectal cancer: a meta-analysis of prospective studies. JAMA. 2010 Mar 17;303(11):1077-83. doi: 10.1001/jama.2010.263. PMID: 20233826. 

  13. Miodownik C, Lerner V, Vishne T, Sela BA, Levine J. High-dose vitamin B6 decreases homocysteine serum levels in patients with schizophrenia and schizoaffective disorders: a preliminary study. Clin Neuropharmacol. 2007 Jan-Feb;30(1):13-7. doi: 10.1097/01.WNF.0000236770.38903.AF. PMID: 17272965. 

  14. Lin PT, Cheng CH, Liaw YP, Lee BJ, Lee TW, Huang YC. Low pyridoxal 5'-phosphate is associated with increased risk of coronary artery disease. Nutrition. 2006 Nov-Dec;22(11-12):1146-51. doi: 10.1016/j.nut.2006.08.013. Epub 2006 Oct 10. PMID: 17045461. 

Kapcsolódó anyagok: