Hozzávalók kb. fél kiló pástétomhoz
40 dkg csirkemáj |
4 tojás |
15 dkg kacsazsír |
1 vörös- vagy fehérhagyma, szeletelve |
1 csokor friss bazsalikom (szárított bazsalikommal is készíthetjük) |
2-3 ek. mustár (ne használjunk csípős vagy magos mustárt) |
só, bors |
A természetes élelmiszerekből származó B9-vitamin (ún: folát) gyakorlatilag metil-folátnak tekinthető, hiszen főleg ebben a formában van jelen. Ennek jelentősége, hogy a metil-folát változatlan formában a véráramba jut, míg a folsavat előbb a májnak át kell alakítania. Állati eredetű élelmiszerek közül leginkább a máj és a tojás, a növényi élelmiszerek közül pedig a zöld színű zöldségek és a hüvelyesek gazdagok folátban. Várandósság idején a megfelelő folátbevitel segít csökkenteni a koraszülés és a terhességi vérszegénység előfordulását. A csirkemájnak 588 mcg/100 g, a főtt tojásnak pedig 44 mcg/100 g a B9-vitamin-tartalma.
A kacsazsírt egy nagyobb serpenyőben felolvasztjuk, óvatosan beletesszük a hagymát és alacsony vagy közepes lángon fonnyasztjuk. A májat szépen előkészítjük és hasonló nagyságú darabokra vágjuk, hogy később egyenletesen készüljön el. Amikor a hagyma megpuhul és világos aranybarna színe lesz (kb. 10 perc után), hozzáadjuk a májat is. Legyünk elővigyázatosak és használjunk fröccsenésgátló szitát. A májat 4-5 perc után megfordítjuk, hogy a másik oldala is megsüljön. Ekkor sózzuk, borsozzuk. Összesen kb. 10 percig pirítjuk, majd a végén rászórjuk a bazsalikomot és félretesszük hűlni. A tojásokat keményre főzzük (forrásban lévő vízben 7-8 perc alatt elkészülnek). Ezt követően hideg vízzel lehűtjük, majd meghámozzuk őket. Egy konyhai robotgépben összekeverjük a hagymás, kacsazsíros májat, a tojásokat, a mustárt, majd viszonylag hosszú ideig, kb. 3-5 percig daráljuk. Minél tovább pürésítjük, annál krémesebb lesz a végeredmény. Mielőtt kivesszük, kóstoljuk meg, és ha kell sózzuk, borsozzuk, vagy mustárral ízesítsük.