Összetevők 4 főre
1,5 ek. kókuszolaj vagy ghí (tisztított vaj) |
2 lilahagyma, apróra vágva |
2 gerezd fokhagyma, apróra vágva |
5 dl víz vagy alaplé |
3 dl zsírosabb kókusztejszín (pl. Aroy-D) |
1 tk. thai vörös curry paszta |
1 csipet őrölt fehérbors |
só, ízlés szerint |
25 dkg héj nélküli kékkagyló |
citromlé, ízlés szerint |
1 csokor finomra vágott friss bazsalikom |
Taurint kizárólag állati eredetű élelmiszerek tartalmaznak. A taurin leggazdagabb természetes forrásai a kagylók, rákfélék és egyéb tengeri herkentyűk, valamint a szív. A legegyszerűbb elkészítési módja a kagylónak és a ráknak, ha belefőzzük őket egy levesbe, illetve ha egy kevés zsiradékon pici fokhagymával és zöldfűszerrel megpirítjuk azokat. Könnyen emészthető fehérjeforrások, továbbá számos egyéb vitamint, ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaznak, többek között jódot, szelént, cinket és rezet.
Egy lábosban felmelegítjük a kókuszolajat, hozzáadjuk a lilahagymát és a fokhagymát, majd pár perc alatt üvegesre pároljuk. Ügyeljünk rá, hogy ne legyen túl forró az edény és ne égjen meg a hagyma. Ezután hozzáadjuk a vizet vagy az alaplevet és felforraljuk. Miután felforrt, lejjebb vesszük a hőfokot és belekeverjük a kókusztejszínt, a curry pasztát, a sót és a borsot. Közepes lángon, kb. 5-10 percig főzzük a levest, amíg el nem kezd besűrűsödni. Ezután levesszük a tűzről és egy botmixer segítségével teljesen simára turmixoljuk. Végül visszatesszük a tűzre és hozzáadjuk a kagylót. Ha ezutóbbi még fagyos, akkor kb. 5-6 perc alatt készül el, kiolvadva viszont csak 2-3 percre van szükség. Tálalás előtt ízesítsük citromlével vagy limelével és szórjuk meg a frissen vágott bazsalikommal.