Hozzávalók 4 személyre

2 édeskömény
2 lila édesburgonya, hámozva, szeletelve + 1 ek. kókuszolaj
2 narancs, hámozva, szeletelve
20 g vaj vagy ghí
néhány ek. extra szűz olívaolaj
1 citrom leve
só, ízlés szerint

Az édeskömény zöldjével és magjával is lehet ételeket ízesíteni, amelyek ráadásul számos jótékony hatással rendelkeznek. Indiában szokás étkezések után cukrozott édesköménymagot rágcsálni az emésztés elősegítésére és a lehelet frissítésére. Az édeskömény ánizsos ízű, ropogós hagymája és kinézetre kissé kaporra emlékeztető friss zöldje, továbbá az aromás olajjal teli magjai egyaránt rendkívül táplálóak. Gumójának és leveleinek kvercetin- és C-vitamin-tartalma gyulladáscsökkentő hatású, más tanulmányok pedig a szív egészségére gyakorolt hatásait vizsgálták. Magját levesekbe, ragukba, húsételekbe érdemes használni, a gumóját pedig vagy nyersen salátába, vagy párolva köretként. Számos egyéb vitamint és nyomelemet tartalmaz, pl. K1-vitamint, mangánt, cinket és magnéziumot.

Az édeskömény zöldebb színű leveles (felső) részét levágjuk és félretesszük, míg a világosabb kerek részét hosszában félbevágjuk. Az egyik felét cikkekre szeleteljük, a másik feléből kivágjuk a torzsát és vékonyan felszeleteljük. Egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, belehelyezzük a cikkekre vágott édesköményt, majd sózzuk és lefedve 3-4 percig pároljuk. Ezt követően megfordítjuk és a másik felét is pirítjuk 3-4 percig. Akkor jó, ha aranybarna színt kap. A kaporra hasonlító finom leveleket lecsipkedjük a felső részről és finomra vágjuk. Egy tálban összekeverjük a szeletelt (nyers) édesköményt, a finomra vágott leveleket, az olívaolajat, a citromlevet és a sót. A lila édesburgonyát hőálló edénybe tesszük, kevés olajjal meglocsoljuk és 180 fokos sütőben 30 perc alatt megsütjük, vagy pár deci víz hozzáadásával egy fedeles serpenyőben megpároljuk. A narancsról körbe levágjuk a héját, majd felszeleteljük. A friss édeskömény-salátát a pirított édesköménnyel, a sült batátával és a narancsszeletekkel díszítve tálaljuk.

 

Hasonló receptek: