Van Noortwijk Laurien
Receptek
Hozzávalók 4 személyre
2 édeskömény |
2 lila édesburgonya, hámozva, szeletelve + 1 ek. kókuszolaj |
2 narancs, hámozva, szeletelve |
20 g vaj vagy ghí |
néhány ek. extra szűz olívaolaj |
1 citrom leve |
só, ízlés szerint |
Az édeskömény zöldjével és magjával is lehet ételeket ízesíteni, amelyek ráadásul számos jótékony hatással rendelkeznek. Indiában szokás étkezések után cukrozott édesköménymagot rágcsálni az emésztés elősegítésére és a lehelet frissítésére. Az édeskömény ánizsos ízű, ropogós hagymája és kinézetre kissé kaporra emlékeztető friss zöldje, továbbá az aromás olajjal teli magjai egyaránt rendkívül táplálóak. Gumójának és leveleinek kvercetin- és C-vitamin-tartalma gyulladáscsökkentő hatású, más tanulmányok pedig a szív egészségére gyakorolt hatásait vizsgálták. Magját levesekbe, ragukba, húsételekbe érdemes használni, a gumóját pedig vagy nyersen salátába, vagy párolva köretként. Számos egyéb vitamint és nyomelemet tartalmaz, pl. K1-vitamint, mangánt, cinket és magnéziumot.
Az édeskömény zöldebb színű leveles (felső) részét levágjuk és félretesszük, míg a világosabb kerek részét hosszában félbevágjuk. Az egyik felét cikkekre szeleteljük, a másik feléből kivágjuk a torzsát és vékonyan felszeleteljük. Egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, belehelyezzük a cikkekre vágott édesköményt, majd sózzuk és lefedve 3-4 percig pároljuk. Ezt követően megfordítjuk és a másik felét is pirítjuk 3-4 percig. Akkor jó, ha aranybarna színt kap. A kaporra hasonlító finom leveleket lecsipkedjük a felső részről és finomra vágjuk. Egy tálban összekeverjük a szeletelt (nyers) édesköményt, a finomra vágott leveleket, az olívaolajat, a citromlevet és a sót. A lila édesburgonyát hőálló edénybe tesszük, kevés olajjal meglocsoljuk és 180 fokos sütőben 30 perc alatt megsütjük, vagy pár deci víz hozzáadásával egy fedeles serpenyőben megpároljuk. A narancsról körbe levágjuk a héját, majd felszeleteljük. A friss édeskömény-salátát a pirított édesköménnyel, a sült batátával és a narancsszeletekkel díszítve tálaljuk.