Van Noortwijk Laurien
Receptek
Recept
45 perc
Könnyed
Hozzávalók 4 személyre
1 db nagyobb édesburgonya hámozva, hosszában 1 cm-es szeletekre vágva |
4 sárgarépa hámozva, közepes hasábokra vágva |
4 dkg vaj, ghí vagy kókuszolaj |
1 db vérnarancs vagy narancs leve + 1 db vérnarancs filézve |
2 marék rukkola vagy spenótlevél |
1 csokor frissen vágott zöldfűszer (pl. bazsalikom, petrezselyem) vagy 1 szál újhagyma zöldje |
só, ízlés szerint |
A salátaöntethez
2 ek. olívaolaj |
2 ek. narancslé |
1 ek. balzsamecet |
1 tk. szárított vagy friss tárkony |
só és bors, ízlés szerint |
A zöldségek közül a sötétzöld színű leveles zöldek, pl. a feketekel, a fodroskel, a spenót és a mángold, illetve az élénk narancssárga színű zöldségek, mint a sárgarépa, a sütőtök és az édesburgonya a leggazdagabbak karotinokban, amelyekből a szervezet képes A-vitamint előállítani.
Egy nagyobb edényben vagy fedeles serpenyőben langyosra melegítjük a zsiradékot, majd hozzáadjuk a frissen facsart vérnarancslevet. Ezután belehelyezzük az édesburgonyát és a sárgarépát, sózzuk és lefedve puhára pároljuk. Ha úgy látjuk, hogy szükséges, adhatunk hozzá egy kevés vizet is. A salátaöntet hozzávalóit összekeverjük. Az édesburgonyát és a sárgarépát tányérra tesszük, megszórjuk a rukkolával, elhelyezzük a tetején a filézett vérnarancsot, körbelocsoljuk a dresszinggel, a végén pedig megszórjuk zöldfűszerrel vagy újhagymával. Különleges köret lehet párolt vagy sült halak, illetve roston sült húsok mellé.