Van Noortwijk Laurien
Receptek
Hozzávalók 1db medvehagymás omletthez
A medvehagymás omletthez |
3 db tojás |
1 ek. vaj vagy ghí |
6-8 szál medvehagyma |
só és bors, ízlés szerint |
A medvehagyma pesztóhoz
1 csokor medvehagyma |
3 dkg parmezán, reszelve |
6 ek. olívaolaj |
5 dkg dió, mandula, kesudió vagy makadámdió (esetleg ezek keveréke) |
egy marék friss bazsalikomlevél |
só és bors, ízlés szerint |
A B-vitaminokban leggazdagabb ételek közé tartoznak a belsőségek, a kagylófélék és a tojás. Egy 2-3 tojásból álló reggeli és egy 15-20 dkg májból álló ebéd már biztosítja is a napi B1-vitamin szükségletünket. A tojás már önmagában egy ezerarcú alapanyag: buggyantott tojás, rántotta, omlett, tojáslepény, lágy tojás, kemény tojás, tükörtojás, tojás metélt, stb. A számomra tökéletes főtt tojásnak a fehérjéje már megfőtt, viszont a sárgája még krémes és lágy. Ha te is szeretnél ilyen szép tojást készíteni, akkor kövesd az alábbi receptet!
Forrásban lévő sós vízbe tesszük a tojásokat, majd 7 perc alatt készre főzzük őket. Ezután hideg vizet engedünk rájuk, hogy megálljon a hőközlési folyamat. Trükk a tojáspucoláshoz: enyhén megtörjük a tojáshéjat, majd egy evőkanállal benyúlunk alá és annak segítségével óvatosan megpucoljuk. Sokkal gyorsabb, mint kézzel dolgozni, és nagyobb eséllyel jön le szépen a héja. A 7 perc főzési idő hűtőben tárolt tojásoknál érvényes, egyéb esetben 6,5 perc is elegendő. A fürjtojások esetében 2,5 perc alatt érjük el a kívánt állagot.
A medvehagymás omlett:
A tojásokat villával felverjük, a zsiradékot serpenyőben langyosra hevítjük, majd ráöntjük a tojást és fakanállal folyamatosan kevergetjük. A tojás ne essen darabokra, mint egy rántotta, hanem kerek „lepény” maradjon. Ennek elkészítése csak pár percet vesz igénybe; ügyeljünk rá, hogy a serpenyőnk nem túl forró és a tojást nem sütjük túl, mert hamar kiszáradhat. Mikor a közepe még kicsit lágy, levesszük a tűzről, beletesszük a medvehagymát, feltekerjük és egy tányérra csúsztatjuk. A tetejét megkenhetjük egy pici vajjal, ezután sózzuk és frissen őrölt borssal fűszerezzük.
A medvehagymás pesztó előkészítése:
Egy aprítógép segítségével a parmezánt, a dióféléket, a sót és a borsot az olaj felével alaposan lezúzzuk. Hozzáadjuk a felaprított medvehagymát, a bazsalikomot, valamint a maradék olívaolajat, és újra lezúzzuk. 1-2 perc alatt elkészül. Tésztaételekhez, halakhoz és húsokhoz is remekül passzol.