Van Noortwijk Laurien
Receptek
Recept
45 perc
Könnyed
Hozzávalók 8-10 szeletes tortához
7 tojás |
12 dkg eritrit vagy más édesítőszer (ha cukrot használunk, elég lesz 9 dkg) |
1 tk. vanília aroma vagy 1 kk. vanília őrlemény |
1 csapott kk. őrölt fahéj |
1 kezeletlen narancs reszelt héja |
1 piros alma, hámozva, kockákra vágva |
20 dkg cukrozatlan aszalt szilva, apró kockákra vágva |
10 dkg 70-80%-os étcsokoládé, aprítva |
20 dkg darált mák |
Több ötletem is volt, hogy milyen ehhez a nélkülözhetetlen ásványi anyaghoz kapcsolódó ételt fogok készíteni. Mindig jó választás lehet valamilyen tengeri herkentyű, csiga, bizonyos diófélék, zöldségek, zöldfűszerek és magfűszerek is. Amikor olvastam, hogy az itthon sokunk által kedvelt máknak is kifejezetten jó a magnéziumtartalma (347 mg/10 dkg), illetve a foszfor-, mangán- és kalciumtartalma is, egyből láttam a lelki szemeim előtt édesanyám fantasztikus csokis-mákos-aszalt szilvás kockáját, az ő receptje inspirálta ezt a máktortát.
A tojásokat ketté választjuk, a sárgáját habosra keverjük az eritrittel, a vaníliával, a fahéjjal és a narancshéjjal. Az almát és az aszalt szilvát a csokival együtt hozzákeverjük a tojás sárgákhoz. A habverőt elmossuk, szárazra töröljük és felverjük a tojások fehérjét kemény habnak. A mákkal felváltva hozzákeverjük a mixhez. Én sütőpapírral béleltem ki a tortaformát, hogy még véletlenül se ragadjon semmi sehova. 180 fokra előmelegített sütőben (légkeverés nélkül), pontosan 30 percig sült, ne süssük túl, mert így lesz isteni az állaga!