Hozzávalók 8 szeletes frittatához
2 közepes lilahagyma, vékonyra szeletelve |
5 közepes burgonya, hámozva, kockákra vágva (édesburgonyával is készíthetjük) |
6-8 csiperke gomba, vékonyra szeletelve |
2 nagy marék sóska, szeletelve (spenóttal is készíthetjük) |
7 tojás |
1 dl növényi tej |
1 csokor petrezselyem, finomra vágva |
3 ek. olívaolaj |
2 ek. reszelt parmezán vagy más hosszan érlelt sajt |
só és bors, ízlés szerint |
A napi javasolt kolin bevitel még az EFSA szerint is minimum 400 mg felnőttek számára. 1 db tojássárgája 100-150, míg 10 dkg máj 200-450 mg kolint tartalmaz. Más ételek kolin tartalma alacsony (a kaviártól, velőtől és pár nem gyakori ételtől eltekintve). Aki nem eszik tehát napi 2-3 db tojássárgáját és hetente legalább egyszer májat, az még ezt a 400 mg-os napi kolin mennyiséget is nehezen éri el. A frittata többek között sok tojássárgáját tartalmaz és nálunk abszolút családi kedvenc. Számos ízesítésben elkészíthető és könnyen lehet akár egy pénztárcabarát étel is.
A frittatához olyan serpenyőt vagy edényt válasszunk, amit be tudunk tenni a sütőbe. A burgonyát megfőzzük, leszűrjük és félretesszük. A lilahagymát alacsony hőfokon és viszonylag sokáig pirítjuk az olívaolajon, amíg puha és aranybarna nem lesz, majd mellédobjuk a gombát, a sóskát és a petrezselymet. Sózzuk, borsozzuk, pár perc alatt megpirítjuk, végül hozzákeverjük a főtt burgonyát is és levesszük a tűzről. Egy tálkában a növényi tejjel, a parmezánnal és egy csipet sóval simára keverjük a tojásokat. A zöldségeket leöntjük a tojással, megrázogatjuk az edényt, hogy egyenletesen elterüljön és 160 fokra előmelegített sütőben 25 percig sütjük. Szeletekre vágjuk, mint egy pizzát, vagy egy tortát és balzsamecetes kevert salátával tálaljuk. Másnap, hidegen is nagyon jó.