Hozzávalók 4 személyre
20 dkg rizottó rizs |
1 salotta hagyma, apró kockákra vágva |
5 dkg szárított shiitake gomba, 1 liter forró vízzel felöntve |
50 dkg gomba (pl. csiperke-, laska- vagy rókagomba), kis kockákra vágva |
3 ek. olívaolaj |
3 ek. vaj vagy ghí |
2-3 gerezd fokhagyma, apró kockákra vágva |
1 csokor friss petrezselyem, finomra vágva |
1-2 szál friss kakukkfű |
só és bors, ízlés szerint |
A rizottó egy igazi “komfort étel”, nagyon egyszerű és kifejezetten elegáns fogás is tud lenni. Sokféleképpen elkészíthető, én főztem már sütőtököset, tengeri herkentyűset, sajtosat és citromosat. Kiemelkedően jó növényi forrása a szárított shiitake gomba, melynek 100 grammjában 7.7 mg cink található, ami a napi szükségletünk felét biztosítja számunkra. Ez adja az alapját ennek a gombás rizottónak. A cink kiváló állati eredetű forrása pl. az osztriga, illetve a nagytestű rákfélék.
Érdemes a főzés megkezdése előtt kb. fél órával már leönteni forró vízzel a szárított gombát. Egy nagyobb, tapadásmentes edényben felhevítünk 1 ek. olívaolajat és 2 ek. vajat, hozzáadjuk a hagymát és üvegesre pirítjuk. Ezután beleszórjuk a rizst és néhány percig, a rizs kifehéredéséig kevergetjük. A szárított gombára öntött forró vízzel fogjuk fokozatosan megfőzni a rizottót. Először 2 decivel kezdjük, kevergetjük a rizst, és amikor kellően magába szívta a levet, felöntjük még 2-3 decivel. Ezt a folyamatot ismételjük, amíg elfogy az összes lé. A rizs egyébként 20-25 perc alatt elkészül. Az áztatott gombának egy kis részét feldaraboljuk és hozzákeverjük a rizottóhoz. A végén pedig sózzuk és borsozzuk. Egy serpenyőben felmelegítünk 2 ek. olívaolajat és 1 ek. vajat, és enyhén megpirítjuk benne a fokhagymát. Ezután hozzáadjuk a gombát és a kakukkfüvet, sózzuk, borsozzuk és puhára pároljuk. A végén beleverjük a friss petrezselymet is. A pirított gombát a frissen készült rizottóval tálaljuk.