Hozzávalók 4-6 személyre
50 dkg darált csirkecomb |
20 dkg friss paradicsom, kockázva |
2,5 dl paradicsomlé vagy paradicsom passata |
2 tojás |
1 szál angol zeller, kis kockákra vágva |
2 közepes sárgarépa, hámozva, kis kockákra vágva |
1 nagyobb fehér- vagy vöröshagyma, kis kockákra vágva |
3 gerezd fokhagyma, szeletelve |
1 tk. szárított oregánó |
1 csokor friss bazsalikom |
3 dkg parmezán + egy kevés a tetejére |
4 ek. olívaolaj |
1 kocka vaj + 0,5 dl tej (én zabtejet használok) |
só, bors |
A paradicsomos húsgombóc spagettivel világszerte közkedvelt fogás, ráadásul sokféleképpen tehetjük egyedivé vagy különlegessé. Mivel ebben a receptben a szószt turmixoljuk, könnyen lehet plusz zöldségeket csempészni bele! A válogatósabb gyerekek és felnőttek észre sem fogják venni – gyermekkorunkban ilyen praktikákkal tudott édesanyám a testvéremmel zöldségeket etetni. A csirkehúsnak 230 mg/100 g a káliumtartalma, de készíthetjük marhahúsból is, aminek már 330 mg/100 g. A friss és a sűrített paradicsomnak is 207 mg és 439 mg/100 g között mozog a káliumtartalma.
Egy kisebb serpenyőben felmelegítünk 2 ek. olívaolajat és megdinszteljük a hagymát. A végén keverünk bele 6 vékonyra vágott bazsalikomlevelet és félretesszük hűlni. Egy nagyobb edényben felhevítjük a maradék olajat, hozzáadjuk a fokhagymát, a kockázott friss paradicsomot, a sárgarépát és a zellert, majd 5-10 percig főzzük. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk az oregánót és egy marék friss bazsalikomot, majd felöntjük a paradicsomlével és lefedve főzzük 15 percig. A darált csirkét tálba tesszük, alaposan belekeverjük a dinsztelt hagymát, a 2 tojást, a parmezánt, majd sózzuk, borsozzuk. A csirkés masszából gombócokat formázunk és egy enyhén kiolajozott hőálló edénybe tesszük. A paradicsomos zöldséges szószt átöntjük egy tálba, hozzáadjuk a vajat és a tejet, ezt követően pedig botmixerrel simára pürésítjük. A szószt egyenletesen a gombócokra öntjük és 180 fokra előmelegített sütőben 45 percig sütjük. Frissen főzött (akár gluténmentes) spagettitésztával és kevert salátával tálaljuk.