Hozzávalók 4 személyre
25 dkg barna csiperkegomba, vékonyra szeletelve |
2 közepes fehérhagyma vagy sonkahagyma, vékonyra szeletelve |
3 gerezd fokhagyma, szeletelve |
1 szál angol zeller, kis kockákra vágva |
1 sárgarépa, hámozva, kis kockákra vágva |
1 csokor petrezselyem, finomra vágva |
néhány csipet szárított kakukkfű |
3 ek. kókuszolaj |
1 ek. vaj |
só, bors |
6 dl forró víz + 1 leveskocka vagy 1 tk. ételízesítő (hozzáadott cukrot, ízfokozót lehetőleg ne tartalmazzon) + 1 púpos tk. zabliszt — ezeket keverjük csomómentesre |
Bár eltérő mennyiségben, de minden zöldség, gyümölcs, hús és hal tartalmaz káliumot. Kiemelkedően sok van bizonyos (fagyasztva) szárított zöldfűszerekben, paprikafélékben és hagymafélékben. A friss petrezselyem és koriander, a burgonyafélék, a gombafélék, a spenót, a céklalevél, a mángold, a sűrített paradicsom és a jamgyökér is kiemelkedő ebben a kategóriában. Továbbá dobogós helyen szerepel a szárított és az aszalt paradicsom is, amelynek kedvelőinek ajánljuk a vitaverzum.hu oldalon található “mediterrán aszalt paradicsomos csirkés tészta” receptünket. A kálium hozzájárul az idegrendszer és az izomzat normális működéséhez.
Egy lábosban felmelegítjük az olajat és a vajat, hozzáadjuk a hagymát és közepes hőfokon dinszteljük. A cél egy egységesen puha állagú és aranybarna színű hagyma alap. Ez a folyamat 10 percig is eltarthat, legyünk türelmesek, mert a végeredmény sokkal finomabb lesz! Ezután hozzáadjuk a fokhagymát, a sárgarépát és az angolzellert, majd sózzuk, borsozzuk, alaposan elkeverjük és további 5 percig pirítjuk. Ezután belekeverjük a petrezselyem felét, a kakukkfüvet és a gombát, majd további 5 percig kevergetjük és pirítjuk. Végül felöntjük az ízesített, zablisztes forró vízzel és pár percig forraljuk. Ne zubogjon a leves, csak épphogy forrjon. Tálalás előtt szórjuk bele a petrezselyem másik felét is.