Van Noortwijk Laurien
Receptek
Hozzávalók 4 személyre
26 dkg gluténmentes tagliatelle vagy szélesmetélt |
2 ek. kókuszolaj + 2 kocka vaj (a vaj elhagyható) |
6 gerezd fokhagyma, apróra vágva |
2 kis vöröshagyma, apró kockákra vágva |
2 csokor fodros kel, torzsája nélkül, kisebb darabokra vágva |
16 dkg friss gomba, kis kockákra vágva (pl. csiperke, vargánya, rókagomba, szegfűgomba, ördögszekér) |
2 ek. vargányakrém |
4 ek. rizstejszín vagy kókusztejszín |
só és bors, ízlés szerint |
A K1-vitamin főleg zöld leveles zöldségekben található, amelyek közül 10 dkg fodros kel 408 mcg-ot tartalmaz belőle. A K1-vitamin mellett jelentős mennyiségben tartalmaz C-vitamint, folátot, B-vitaminokat és karotinoidokat. A hüvelyesek, gyümölcsök és magvak szintén tartalmaznak K1-et, de jóval kevesebbet. A K-vitamin zsírban oldódik, így célszerű a rostosabb leveles zöldeket valamilyen zsiradékkal elkészíteni, míg a zöldsalátákat egy kevés olívaolajjal meglocsolni.
Egy serpenyőben felmelegítjük a kókuszolajat és a vajat, majd megdinszteljük benne a hagymát és a fokhagymát. Amikor pár perc után szépen megpuhult és megpirult, hozzáadjuk a friss gombát, majd 1-2 perc pirítást követően a gombakrémet és a tejszínt is. Pár percig főzzük, majd belekeverjük a fodros kelt. Sózzuk, borsozzuk, felöntjük kb. 1-1,5 dl tészta főzővízzel és 4-5 perc alatt készre pároljuk. A tészta vizét sózzuk és feltesszük főni. Amikor felforrt a víz, belehelyezzük a tésztát és a csomagoláson jelzett ideig főzzük. Ha előbb elkészül a tészta, mint hogy be tudjuk fejezni a fodros kelt, ne öntsük el a vizet, hanem szűrjük át egy edénybe, mert kelleni fog valamennyi a zöldségek befejezéséhez. A legjobb, ha nagyjából egyszerre készülnek el. Egy kevés reszelt parmezánnal tálaljuk, de anélkül is nagyon finom!