Hozzávalók 4 személyre
30 dkg mángold, csíkokra vágva |
4 közepes burgonya, hámozva, kockákra vágva |
1 vörös- vagy fehérhagyma, kis kockákra vágva |
1 ek. olívaolaj |
1 dl sűrű kókusztejszín vagy magas zsírtartalmú tejszín |
7 dl alaplé vagy víz |
5-6 friss zsálya levél |
só és bors, ízlés szerint |
parmezán |
A mángold kesernyés, kissé földes ízvilága jól áll ennek a krémlevesnek, melyet burgonyával sűrítünk és tejszínnel, illetve parmezánnal teszünk krémessé és még ízletesebbé. Csontokból főzött alaplevet is érdemes használni krémlevesek készítésekor, melyet magunk is főzhetünk otthon és fél literenként lefagyaszthatunk, hogy könnyen elővehessük, amikor éppen szükség van rá. 10 dkg főtt(!) mángold K-vitamin tartalma 327 mcg, ezen kívül A-vitamin és C-vitamin tartalma is említésre méltó és ásványi anyag tartalma is jó. (A nyers mángold K-vitamin tartalma 830 mcg)
Egy nagyobb lábosban az olívaolajon megdinszteljük a hagymát. Hozzáadjuk a burgonyát, pár perccel később a mángoldot és a zsályát is, sózzuk, borsozzuk és további 2 percig pirítjuk. Ezután felöntjük a langyos vagy forró alaplével és kb. 20 percig főzzük, addig amíg a burgonya megpuhul. Levesszük a tűzről, hozzáadjuk a kókusztejszínt és egy botmixer segítségével simára turmixoljuk. Tálaláskor opcionálisan meglocsolhatjuk pár csepp jó minőségű extra szűz olívaolajjal és reszeljünk a tetejére bőségesen parmezánt.