Laurien Van Noortwijk
Recipes
Összetevők 4 főre
50 dkg bőrnélküli csirkecomb filé, kis kockákra vágva |
2 ek. olívaolaj |
1 kis lilahagyma, szeletelve |
16-20 dkg aszalt paradicsom, a fele apró kockákra vágva, a másik fele a szószhoz fog kelleni |
1,5 dl növényi tej |
6-8 szem olívabogyó, szeletelve (lehet zöld vagy fekete) |
20 dkg quinoa-, köles-, vagy hajdinatészta |
1 kis csokor petrezselyem, finomra vágva |
só és bors, ízlés szerint |
Számos szárított zöldfűszernek magas a káliumtartalma, csak nem könnyű egy étkezés alatt annyit megenni belőlük, hogy a napi kálium szükségletünket kielégítsük. Az aszalt paradicsom nem csak nagyon finom és könnyen beszerezhető egész évben, de nem nagy kihívás egy ültünkben 5-10 dkg-ot megenni belőle. 100 gramm aszalt paradicsomnak 3427 mg a káliumtartalma, ez a napi szükségletünk 98%-a.
Egy serpenyőben felmelegítjük az olívaolajat és megpirítjuk a hagymát. Ezután hozzáadjuk a csirkét, sózzuk, borsozzuk és 2-3 percig körbepirítjuk. Ekkor hozzáadjuk az aszalt paradicsom egyik felét (ami kockázott), és további 4-5 percig főzzük. Egy konyhai robotgépben összeturmixoljuk az aszalt paradicsom másik felét és a növényi tejet, ebből egy krémes állagú, világos piros szószt kapunk. Ezt a szószt, illetve az olívabogyót is hozzáadjuk a csirkéhez és további 10 perc alatt készre főzzük. A tésztát kifőzzük, leszűrjük és összekeverjük a csirkés szósszal, végül friss petrezselyemmel vagy bazsalikommal megszórjuk. Ha szereted a feta sajtot, egy keveset morzsolj még a forró tészta tetejére, garantáltan még finomabb lesz tőle az étel!