Van Noortwijk Laurien
Receptek
Összetevők 4 főre
50 dkg csontnélküli marharostélyos, 1 cm vastag szeletekre vágva |
1 közepes vöröshagyma, karikákra vágva |
1 kisebb kanadai tök vagy hokkaido tök, szeletelve |
1 ek. kókuszolaj vagy olívaolaj |
1 dl kókuszolaj vagy magas olajsavtartalmú napraforgóolaj a hagyma sütéshez |
1 ek. rizsliszt |
só és bors, ízlés szerint |
B12-vitaminban leggazdagabb élelmiszerek a máj és a kagyló, de egyéb húsok és halak is remek forrásai ennek a nélkülözhetetlen vitaminnak. Hiánya esetén előfordulhatnak neurológiai problémák, memóriazavar, fáradtság, illetve vérszegénység is, így mindenképpen ügyeljünk a megfelelő pótlására. A hagyma sütéséhez ne használjunk finomított napraforgó- vagy repceolajat. Kedvezőtlen zsírsav profiljuk és magas omega-6 tartalmuk miatt gyulladás fokozó hatása lehet. Helyette használjunk a megszokottnál kevesebb olajat és válasszunk inkább kókuszolajat, állati zsiradékot vagy magas olajsavtartalmú napraforgóolajat.
Ha csontos marharostélyost kapunk, akkor azzal kezdjük, hogy lefejtjük a húst a csontról, levágjuk a hártyás részeket és az esetleges vastag zsírrétegeket, és ha úgy látjuk, hogy a hús túl vastag, akkor óvatosan kettévágjuk. Ezután a marharostélyos szeletek mindkét oldalát sózzuk. Egy nagyobb edényben felmelegítünk 1 ek. olajat és a hús mindkét oldalát 2-3 percig pirítjuk. Ezután borsozzuk, majd felöntjük kb. 2 dl vízzel, lefedjük és puhára pároljuk. Kb. 25-30 perc alatt puhul meg az 1 cm vastag szelet. Ekkor levesszük a fedőt és hagyjuk elfőni a maradék vizet is. Ezzel a hús újra megpirul. A hagyma karikákat megsózzuk és megszórjuk a rizsliszttel, alaposan átforgatjuk, hogy nagyjából egyenletesen vonja be a liszt. A hagyma sütésre szánt olajat egy serpenyőben felhevítjük, óvatosan belehelyezzük a hagymakarikákat és arany barnára pirítjuk, végül egy konyhai papírtörlővel bélelt tányérra szedjük. A tököt sütőpapírral vagy szilikon sütőlappal bélelt tepsire helyezzük, sózzuk és borsozzuk és 170 fokra előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük. A frissensült húst, a sült hagymával és a sütőtökkel együtt tálaljuk. Ajánlok ehhez az ételhez még valamilyen fermentált zöldséget is.