Van Noortwijk Laurien
Receptek
Hozzávalók 4 személyre
50 dkg füstölt makréla |
80 ml majonéz, 2 ek. hideg vízzel kikeverve |
1 fürtös uborka, kis kockákra vágva (kígyóuborka is jó) |
1 szál újhagyma zöldje, szeletelve |
1/4 citrom leve |
só és bors, ízlés szerint |
Az ecetes lilahagymához
1 kisebb lilahagyma, hámozva, szeletelve |
2 dl víz |
80 ml ecet (pl. rizsecet, almaecet, étkezési ecet) |
1 ek. méz |
só |
Több fajta makréla van, de amivel itthon a leggyakrabban találkozom, az a közönséges (atlanti) makréla, latinul: scomber scombrus. B12-vitamin tartalma 19 mcg/100 gramm. Remek fehérjeforrás és tartalmaz még egyéb B-vitaminokat, szelént és magnéziumot is. Nagyon finom és karakteres íze van, főleg füstölve. Egyébként nem igényel sok fűszerezést, friss zöldfűszerrel, hagymafélékkel, ecetes vagy savas elemekkel együtt fogyasztva a legjobb.
Az ecetes hagymához egy lábosban összekeverjük a vizet, az ecetet, a mézet és a sót és összeforraljuk. A lilahagyma szeleteket hőálló tálba tesszük és leöntjük a forró ecettel, melyben ázni hagyjuk. 5-10 perc után a színe élénk rózsaszín lesz. Minél tovább ázik, annál jobb lesz az íze. Sok mindennel fogyaszthatjuk, továbbá ételeink díszítésére is remekül használható. Befőttes üvegbe téve, a hűtőben sokáig eláll. A makréláról lehámozzuk a bőrét (amennyiben van rajta) és nagyobb darabokra tépkedjük a húsát. Alaposan elkeverjük a majonézzel, a citromlével és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Az uborkát tálba tesszük, rászedjük a füstölt halat, megszórjuk az újhagyma zöldjével és az ecetes lilahagymával, kevés citromhéjat is reszelhetünk a tetejére. Valamilyen főtt gabonával (pl. hajdina) vagy kapros főtt burgonyával ajánljuk.