Van Noortwijk Laurien
Receptek
Hozzávalók 12 muffinhoz
25 dkg fehérrépa, hámozva, szeletelve |
25 dkg cukkini, reszelve, leve alaposan kinyomkodva |
25 dkg brokkoli, rózsákra szedve |
10 dkg főtt sonka, kockákra vágva |
2 tojás, kettéválasztva |
6 dkg érlelt sajt, reszelve (pl. parmezán, Grana Padano, Gruyere, érlelt kecskesajt, Appenzeller) |
só és bors, ízlés szerint |
2 ek. olívaolaj a muffin forma kikenéséhez |
A legtöbb élelmiszer tartalmaz valamennyi kalciumot, különösen a csontokból főzött alaplé, a kistestű halak egészben, a halikra, a jó minőségű hosszan érlelt sajtok, a húsok, illetve bizonyos magok és diófélék. Ha ezeket rendszeresen fogyasztjuk nincs feltétlenül szükség a külön pótlására. Túlzott kalciumbevitel, és vele egyidőben fennálló magnézium, K-vitamin, D3-vitamin és A-vitamin hiány esetén előfordulhat a lágyszövetek meszesedése.
A fehérrépát sós, lobogó vízben 10 percig főzzük. Szűrőkanállal kiszedjük, majd ugyanabban a vízben a brokkolit is 5 percig főzzük, végül leszűrjük. Egy konyhai robotgépben ledaráljuk a fehérrépát és a brokkolit, kiszedjük egy keverőtálba, hozzáadjuk a kinyomkodott reszelt cukkinit, a sonkát, a tojássárgáját, 3 dkg reszelt sajtot, a sót és a borsot és alaposan összekeverjük. A tojásfehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük és óvatosan beleforgatjuk a többi hozzávalóba. A muffin formákat kikenjük olajjal, belekanalazzuk a formákba, mindegyiket megszórjuk egy kevés sajttal és 190 fokra előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük. Hagyjuk teljesen kihűlni mielőtt kiszedjük a formákból. Reggelire, uzsonnás dobozba vagy kirándulásra is remek opció.