Messer Máté

Messer Máté

Főszerkesztő

A metabolikus szindróma, a kettes típusú cukorbetegség és a velük járó inzulinrezisztencia előfordulása sajnos rohamosan nő az egész világon. Ennek oka főleg a modern életmódunkban keresendő: a cirkadián ritmusunk mellett a legnagyobb változás a táplálkozásunkban történt az elmúlt évtizedekben. Az iparilag előállított élelmiszerek elterjedésével nem csak a kalóriabevitelünk nőtt jelentősen, de ezzel egyidőben számos fontos mikrotápanyagból kevesebbhez jutunk.  Ilyen többek között a magnézium is, ami egyéb tényezők mellett elősegíti a vércukorszint szabályozását, hiszen számtalan olyan enzimhez szükséges, amik a szénhidrátanyagcsere fontos lépéseit irányítják. (1) Hiánya esetén a vércukorszint nő, az inzulinérzékenység pedig csökken, emellett a szorongást és a stresszt is fokozza, amik aztán rontják az alvást - a jó alvás pedig az egyik legfontosabb tényező az egészséges vércukorértékek és jó inzulinérzékenység megőrzése szempontjából. Sajnos a stressz mellett a kettes típusú cukorbetegség is fokozza a magnézium kiürülését a szervezetből, súlyosbítva ezt az ördögi kört, de a jó hír, hogy van rá megoldás. (2,3) 

A magnéziumhiány és a 2-es típusú cukorbetegség kapcsolata  

A fejlett országok lakosainak körülbelül 10%-a kettes típusú cukorbeteg, az elégtelen magnéziumfogyasztás azonban ennél is jóval gyakoribb, a túlsúlyos személyek akár 75%-át érintheti. (4,5) A természetes ételek magnéziumtartalma is jelentősen csökkent az elmúlt évtizedekben, így akinek az étrendje sok feldolgozott ételt tartalmaz, esélye sincs, hogy kiegészítés nélkül elegendő magnéziumhoz jusson. (6) 

Megfigyeléses tanulmányok alapján a magnéziumhiány jelentősen fokozza a cukorbetegség kockázatát. Egy 2020-as metaanalízis eredménye, hogy magasabb magnéziumfogyasztás esetén 22%-kal csökken a 2-es típusú cukorbetegség kockázata. (7) 

Egy régebbi metaanalízisben minden extra 100 mg elemi magnézium 15%-kal csökkentette a cukorbetegség kockázatát, míg egy másikban a magas magnéziumbevitel 23%-kal kisebb kockázatot eredményezett azokhoz képest, akik a legalacsonyabb mennyiségben fogyasztották. (8,9) 

A magnézium hatásai az inzulinérzékenységre klinikai vizsgálatokban 

Lehetséges volna, hogy a magasabb étrendi magnéziumbevitel pusztán azért ilyen védő hatású a 2-es típusú cukorbetegséggel szemben, mert akik több magnéziumot fogyasztanak, azok egészségesebben táplálkoznak? A klinikai vizsgálatok egyértelműen igazolják, hogy a magnézium pótlása önmagában is jelentős mértékben javítja azokat az értékeket, amik leginkább befolyásolják a vércukorszint szabályozását. Persze a magnézium kiegészítésének hatásai gyakran eltérő eredményekhez vezetnek, mert sok esetben kevésbé jól hasznosuló formákat használnak, vagy épp nem veszik figyelembe a résztvevők kiindulási magnéziumszintjét. Azoknál a személyeknél, akik már a vizsgálatot megelőzően is elegendő magnéziumot fogyasztottak, vagy olyan esetekben, ahol a kísérlet során a rosszul hasznosuló magnézium-oxidot használták, a pótlás kevésbé volt hatásos, mint azoknál a magnéziumhiányban szenvedőknél, akik a megfelelő formákban kapták a szükséges dózist. 

Egy 2017-es metaanalízis 12 olyan vizsgálat eredményeit összegezte, ahol a magnézium kiegészítésének hatásait vizsgálták a vércukorértékek és az inzulinrezisztencia szempontjából. (10) A 12 vizsgálatból 8-ban a magnézium kiegészítése jelentősen csökkentette az éhomi vércukorszintet, 5 vizsgálatban pedig az inzulinszintet is. További 7 vizsgálatban az inzulinrezisztencia meghatározására alkalmazott HOMA-IR értékén is sokat javított. Napi 50 mg elementális magnézium átlagosan 3-5%-os javulást eredményezett a vércukorértékek és az inzulinérzékenység szempontjából. Összességében tehát megállapították, hogy a magnézium kiegészítése egyaránt hatékony a vércukorértékek és az inzulinérzékenység javításának szempontjából, még azokban az esetekben is, amikor a rosszul hasznosuló magnézium-oxid formában használták.  

Egy 2019-es randomizált vizsgálatban, amit a fenti metaanalízis megjelenése után publikáltak, ennél is biztatóbb eredmény született a magnézium pótlásáról. (11) A résztvevőket két csoportra osztották és mindkét csoport tagjait azonos étrendi javaslatokkal látták el, amin felül a résztvevők fele napi 250 mg elemi magnéziumot is kapott jól hasznosuló formákból. A magnéziumpótlás ebben a vizsgálatban az inzulinszint mellett egy fontos biomarker, a Hba1C szintjét is csökkentette, illetve a már említett inzulinrezisztenciát mérő HOMA-IR szintjében is jelentős javulást eredményezett. 

A kutatások alapján kijelenthető, hogy a magnéziumhiány sok egyéb probléma mellett az egyik fő oka lehet az inzulinrezisztenciának és a rossz vércukorszint szabályozásnak. A megfelelő formában történő kiegészítése hatékonyan megszünteti a hiányállapotot és javítja a vércukor- és inzulinértékeket.  

  1. Morais JBS, Severo JS, de Alencar GRR, de Oliveira ARS, Cruz KJC, Marreiro DDN, Freitas BJESA, de Carvalho CMR, Martins MDCCE, Frota KMG. Effect of magnesium supplementation on insulin resistance in humans: A systematic review. Nutrition. 2017 Jun;38:54-60. doi: 10.1016/j.nut.2017.01.009. Epub 2017 Feb 2. PMID: 28526383. 

  2. Pickering G, Mazur A, Trousselard M, et al. Magnesium Status and Stress: The Vicious Circle Concept Revisited. Nutrients. 2020;12(12):3672. Published 2020 Nov 28. doi:10.3390/nu12123672 

  3. Barbagallo M, Dominguez LJ. Magnesium and type 2 diabetes. World J Diabetes. 2015 Aug 25;6(10):1152-7. doi: 10.4239/wjd.v6.i10.1152. PMID: 26322160; PMCID: PMC4549665. 

  4. Khan MAB, Hashim MJ, King JK, Govender RD, Mustafa H, Al Kaabi J. Epidemiology of Type 2 Diabetes - Global Burden of Disease and Forecasted Trends. J Epidemiol Glob Health. 2020;10(1):107-111. doi:10.2991/jegh.k.191028.001 

  5. Rosanoff A. Perspective: US Adult Magnesium Requirements Need Updating: Impacts of Rising Body Weights and Data-Derived Variance. Adv Nutr. 2021;12(2):298-304. doi:10.1093/advances/nmaa140 

  6. Thomas D. The mineral depletion of foods available to us as a nation (1940-2002)--a review of the 6th Edition of McCance and Widdowson. Nutr Health. 2007;19(1-2):21-55. doi: 10.1177/026010600701900205. PMID: 18309763. 

  7. Zhao B, Deng H, Li B, Chen L, Zou F, Hu L, Wei Y, Zhang W. Association of magnesium consumption with type 2 diabetes and glucose metabolism: A systematic review and pooled study with trial sequential analysis. Diabetes Metab Res Rev. 2020 Mar;36(3):e3243. doi: 10.1002/dmrr.3243. Epub 2019 Dec 11. PMID: 31758631. 

  8. Larsson SC, Wolk A. Magnesium intake and risk of type 2 diabetes: a meta-analysis. J Intern Med. 2007 Aug;262(2):208-14. doi: 10.1111/j.1365-2796.2007.01840.x. PMID: 17645588. 

  9. Schulze MB, Schulz M, Heidemann C, Schienkiewitz A, Hoffmann K, Boeing H. Fiber and magnesium intake and incidence of type 2 diabetes: a prospective study and meta-analysis. Arch Intern Med. 2007 May 14;167(9):956-65. doi: 10.1001/archinte.167.9.956. PMID: 17502538. 

  10. Morais JBS, Severo JS, de Alencar GRR, de Oliveira ARS, Cruz KJC, Marreiro DDN, Freitas BJESA, de Carvalho CMR, Martins MDCCE, Frota KMG. Effect of magnesium supplementation on insulin resistance in humans: A systematic review. Nutrition. 2017 Jun;38:54-60. doi: 10.1016/j.nut.2017.01.009. Epub 2017 Feb 2. PMID: 28526383. 

  11. ELDerawi WA, Naser IA, Taleb MH, Abutair AS. The Effects of Oral Magnesium Supplementation on Glycemic Response among Type 2 Diabetes Patients. Nutrients. 2018 Dec 26;11(1):44. doi: 10.3390/nu11010044. PMID: 30587761; PMCID: PMC6356710. 

Kapcsolódó anyagok: